Mijn webhost biedt al een tijdje PHP-versie 7.1 aan, terwijl sommige van mijn websites nog op versie 5.5 draaiden. Dit was state-of-the-art toen ik de sites opzette, maar de techniek heeft niet stilgestaan.
Veel cms’en, zoals WordPress, maken gebruik van PHP om dynamische webpagina’s te creëren. Deze scripttaal ontwikkelt zich snel en daardoor verschijnen er geregeld nieuwe versies van PHP. Deze bevatten bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten, zijn sneller en vaak ook veiliger.
PHP-versie checken
Wil je weten welke PHP-versie jouw website gebruikt? Waarschijnlijk kun je dat checken in het controlepaneel van je webhosting, of vraag het even aan je host. Een andere optie is om een phpinfo-bestandje te uploaden, die laat al je PHP-instellingen zien.
Activeren
Bij mij was het tijd voor een update. Het activeren van een nieuwere PHP-versie was een fluitje van een cent. In het DirectAdmin-controlepaneel van mijn webhost kon ik onder Advanced Features de gewenste PHP-versie in een dropdown selecteren.
Bugje
Maar toen was ik er nog niet. Tot mijn schrik zag ik dat enkele WordPress-sites maar half getoond werden. Ik vermoedde dat het aan een gebruikte plugin zou liggen. De ‘core-bestanden’ van WordPress worden immers voortdurend bijgewerkt om met de nieuwste technieken te kunnen werken. En ik gebruikte ook geen exotisch thema.
Na wat trial-and-error ontdekte ik dat de plugin Link Indication de boosdoener was. Deze plugin toont icoontjes bij links in je content om aan te geven om wat voor type link het gaat (b.v. een externe link, een link naar een pdf, etc.). Dit vond ik altijd een handige functionaliteit, maar helaas is de plugin niet meer recent geüpdatet door de maker. Gelukkig heeft hij wel een eenvoudige patch beschikbaar gesteld, met het vervangen van 1 regel code was het probleem verholpen.
Snellere website
Nadat dit obstakel verholpen was, draaiden de websites als een zonnetje op de nieuwe PHP-versie. Wat heet, het effect was direct merkbaar. Bij het vergelijken van een snelheidstest ‘voor’ en ‘na’ was het verschil tussen PHP 5.5 en 7.1 aanzienlijk. Bij minstens één geteste website werd de laadtijd gehalveerd! Alleen hierom al is upgraden van je PHP-versie beslist zinvol.