Datums kun je in webteksten het beste zo compleet mogelijk schrijven. Je weet immers nooit wanneer iemand je tekst leest en hoe lang een pagina online staat.
Vermijd woorden als ‘vandaag’
Woorden als ‘vandaag’, ‘morgen, ‘volgende week’ of ‘dit jaar’ zijn gebruikelijk in een artikel in een dagblad. Maar zijn dergelijke tijdsaanduidingen minder geschikt in een webtekst.
Als je op een webpagina zo’n aanduiding tegenkomt, moet je eerst kijken wanneer de content is gepubliceerd. Als een voorverkoop ‘volgende week vrijdag’ begint, is niet altijd duidelijk om welke week het gaat. Schrijf liever: ‘Vrijdag 14 juni 2013 begint de voorverkoop’.
Schrijf datums voluit inclusief jaar
Er is nog een gevaar. Soms blijven webteksten jaren online staan. Vooral bij contentrijke websites, zoals gemeentesites. Als je dan een onvolledige datum gebruikt, kan dit tot verwarring leiden.
Een voorbeeld is een tekst waarin staat een subsidieaanvraag ‘voor 1 juni’ moet worden ingediend. In het jaar van publicatie (b.v. 2013) is dat geen probleem. Maar wat als de tekst in 2014 nog online staat? Misschien denken bezoekers dan ten onrechte dat ze weer subsidie kunnen aanvragen.
Gebruik dus altijd een zo compleet mogelijke datum, liefst met jaartal. Schrijf dus bijvoorbeeld: ‘U kunt subsidie aanvragen tot 1 juni 2013.’
Vermeld publicatiedatum
Een gerelateerde tip: plaats je een nieuwsbericht of persbericht op je website, vermeld dan duidelijk de datum van publicatie (en / of de datum van laatste wijziging). Dit voorkomt onduidelijkheid over hoe actueel een bericht is.
Een voorbeeld: op de website van afvalverwerker SITA zag ik een interessant nieuwsbericht over de uitreiking van een certificaat op het gebied van groene stroom. Ik overwoog dit bericht als bron voor een artikel te gebruiken.
Op de webpagina wordt echter nergens een publicatiedatum vermeld. In het artikel staat alleen dat een bedrijf ‘vandaag’ het certificaat heeft ontvangen. Onhandig, ik moet nu via andere sites research doen of dit bericht actueel is…
Bedenk ook dat andere sites je webteksten kunnen citeren of overnemen. Zeker als het om nieuws- en persberichten gaat. De publicatiedatum en andere context van de originele bron ontbreken dan meestal. Nog een reden om ook in je tekst duidelijke datums te verwerken.