Als webredacteur bekijk je je site meestal vanaf je ideale werkplek met een groot scherm. Maar voor je bezoekers geldt dit lang niet altijd. Vergeet niet om je af en toe in hun situatie te verplaatsen!
Bij veel organisaties merk ik dat collega’s hun webpagina’s zelden via mobiele apparaten bekijken. Daardoor vergeten ze bijvoorbeeld dat het navigatiemenu voor een mobiele bezoeker niet in het oog springt.
Regelmatig zie ik webpagina’s waarop geen enkele link staat. Als ik het daar met collega’s over heb, is hun eerste reactie vaak: ‘Je ziet toch in het menu dat de pagina nog allerlei subpagina’s heeft?’ Ook gangbaar: webteksten met locatie-aanduidingen als ‘Kijk in de linkerkolom voor de onderwerpen’.
Maar zie je op mobiel wel een linkerkolom of submenu? Waarschijnlijk niet, of pas na klikken op een subtiel icoontje.
Zorg er dus voor dat mensen ook vanuit je content direct verder kunnen navigeren naar de belangrijkste vervolgstappen.

Kofferbaktest
In de usability-klassieker Don’t Make Me Think heeft Steve Krug het over de kofferbaktest.
Imagine that you’ve been blindfolded and locked in the trunk of a car, then driven around for a while and dumped on a page somewhere deep in the bowels of a Web site.
Een gemiddelde bezoeker kan ook op een willekeurige pagina ‘binnenkomen’, bijvoorbeeld via een zoekmachine. Bij een goed ontworpen website zou je dan snel moeten zien op welke site je bent, waar de pagina over gaat, waar hij zich bevindt binnen de site-structuur en hoe je verder kunt navigeren.
Mobiel verdwalen
Als je een responsive website op mobiel bekijkt, zijn de navigatie-opties vaak verstopt onder een ‘hamburgermenu’. En andere plaatsaanduidingen (zoals een kruimelpad) of hulpmiddelen (zoals een zoekfunctie) zijn ook niet altijd zichtbaar op kleine schermen. De kans dat een mobiele bezoeker verdwaalt, is dus een stuk groter.
De tekst die je op een webpagina hebt gezet, is vast superinteressant. Maar waarschijnlijk hoop je dat je bezoeker na het lezen ervan nog wat anders doet. Bijvoorbeeld nog meer informatie bekijken, zich ergens voor aanmelden of contact opnemen.
Verstop je vervolgopties niet
Die opties staan vast wel ergens in je menu of in een sidebar. Maar valt dat genoeg op, in het bijzonder voor mobiele bezoekers? Probeer als het even kan ook in je tekst of onderaan je pagina de nuttigste links te tonen.
Ook niet-mobiele bezoekers stimuleer je hier natuurlijk mee om hun weg te vervolgen. Als je geen doorklikopties aanbiedt, vertrouw je wel erg op de proactiviteit van je bezoekers om je menu af te struinen voor andere zaken van hungading.
Kortom, voorkom dus ‘doodlopende straatjes’. Liever een link te veel dan te weinig. Zoals AGConsult schrijft: van een call-to-action bovenaan én onderaan is nog niemand doodgegaan.