Help, ik zit op een externe werkplek met een pc zonder grafische software (MS Paint niet meegerekend). Toch moet ik enkele foto’s bewerken voor ik ze op de site van mijn opdrachtgever plaats. Gelukkig is de redding nabij met deze gratis online tools voor beeldbewerking.
Picnik
Picnik kende ik al door zijn integratie met het fotoplatform Flickr. Deze tool laat je zonder in te loggen snel foto’s bewerken. Na de vrolijke laad-animatie kun je een afbeelding uploaden. Vervolgens kun je het plaatje heel soepel roteren, verkleinen, bijsnijden en kleur, licht & contrast aanpassen.
Vooral de crop-functie vind ik heel intuïtief. Je ziet daarbij direct wat de afmetingen van de afbeelding worden. Is de foto naar wens? Klik op Save & Share en geef de bestandsnaam, het formaat en de compressie aan. Er is ook een betaalde versie met meer ‘creatieve’ opties.
Conclusie: Picnik is een fijn programma om snel foto’s te bewerken.
Pixlr
Pixlr is iets minder gezellig dan Picnik, maar heeft andere voordelen. Met Pixlr kun je niet alleen bestaande plaatjes bewerken, maar ook geheel nieuwe afbeeldingen maken. Het heeft meer weg van een tekenprogramma, met gereedschappen à la Photoshop, zoals kwasten, selectietools, een vulemmer en de optie om tekst in te voegen.
Je kunt zelfs met lagen werken! Ook kun je plaatjes (bijvoorbeeld screenshots) vanaf het klembord in een nieuwe afbeelding plakken, wat bij Picnik niet kan.
Conclusie: Pixlr is een prima Photoshop-kloon voor geavanceerdere beeldbewerking, zoals het maken van banners.
Offline alternatief: PhotoFiltre
Voor Picnik en Pixlr heb je een enigszins moderne browser met Flash nodig. Heb je die niet, dan is een offline editor handiger. Het voordeel van PhotoFiltre is dat je geen admin-rechten nodig hebt om het te installeren, wat vaak een probleem is op externe werkplekken. Kies op de pagina Downloads voor de portable versie in zip-formaat (slechts 2 MB). Pak het uit en zet het bijvoorbeeld op een USB-stick of een online opslagdienst als Dropbox. Zo heb je altijd een grafisch hulpmiddel bij de hand.
Met PhotoFiltre kun je vergelijkbare bewerkingen uitvoeren als met Pixlr. Het ziet er wat minder gelikt uit en de vele iconen in de editor vergen wat gewenning, maar de belangrijkste functies voor fotobewerking en tekenen zijn aanwezig.
Conclusie: PhotoFiltre is een handig ‘meeneemprogramma’ dat je overal offline kunt gebruiken.
Als freelance webredacteur ben ik geregeld op werkplekken beland zonder volledige Adobe-suite tot mijn beschikking. Bovenstaande hulpmiddelen hielpen mij meer dan eens uit de brand. Natuurlijk zijn er nog veel meer (online) alternatieven voor beeldbewerking. Heb jij zelf een andere favoriet? Ik hoor het graag in de reacties.
Linda Groesbeek zegt
Hi conculega,
Heb je al eens van Gimp gehoord? Gimp heeft (bijna) alles wat Photoshop Elements ook heeft, behalve het prijskaartje 🙂 Denk dat je er zeer zeker wat mee kan!
Groeten,
Linda Groesbeek