Hartstikke goed dat je regelmatig je website vernieuwt en verouderde content verwijdert. Maar vergeet je niet om bij het offline zetten van webpagina’s voor een redirect te zorgen?
Vermijd dode links
Een van de grootste ergernissen van websitegebruikers is het klikken op dode links, waarna ze op een 404-foutmeldingspagina belanden. Dit kun je voorkomen door een bezoeker netjes door te sturen naar een alternatief adres als een URL wijzigt.
Je kunt wel denken: er staan nergens op m’n site nog links naar die oude pagina die ik uit de lucht heb gehaald. Maar misschien is de pagina nog vindbaar in zoekmachines, verwijzen andere websites ernaar of hebben mensen hem in hun favorieten opgeslagen. Als iemands eerste kennismaking met je website een foutmelding is, maakt dat natuurlijk geen goede indruk.
Waar stuur je bezoekers naartoe?
Als je oude pagina is vervangen door een nieuwe pagina met hetzelfde onderwerp, stuur je je bezoeker natuurlijk daarheen. Anders kun je kijken of er een gerelateerde pagina of hoofdrubriek is waar je bezoeker wat aan heeft. Bijvoorbeeld de rubriek ‘fruit’ als je geen pagina over bananen meer hebt.
Het mooiste zou zijn als je alle pagina’s die je offline hebt kunt redirecten. Maar zorg dat het in ieder geval voor de populairste pagina’s goed is geregeld. Kijk bijvoorbeeld in je statistiekprogramma wat de 20 meestbezochte pagina’s zijn. En check geregeld via welke klikpad mensen op de 404-pagina belanden.
Soms kunnen redirects automatisch worden geconfigureerd, als je wel dezelfde pagina’s houdt, maar alleen de URL-structuur van bijvoorbeeld directories verandert.
Welk type redirect?
Beetje een technisch verhaal, maar er bestaan verschillende typen redirects. De bekendste vormen zijn ‘302’ en ‘301’. Een 302-verwijzing wordt gezien als een tijdelijke doorverwijzing, vergelijkbaar met een alias. Hierbij blijven zowel de oude als de nieuwe url actief. In theorie kunnen zoekmachines beide links indexeren.
Een 301-redirect is een permanente doorverwijzing. Dit is beter voor zoekmachines, want ze weten daardoor dat ze de oude link kunnen vergeten. De eventueel opgebouwde ‘waarde’ van de oude pagina wordt zelfs doorgegeven aan de nieuwe url.
Wil je nagaan of en wat voor redirect een bepaalde url heeft? Gebruik dan een online tool als Web-sniffer om de ‘server headers’ te checken.
SEO-aspecten
301 redirects zijn helemaal noodzakelijk als je een geheel nieuwe website krijgt. Dit wordt helaas nog bijzonder vaak over het hoofd gezien in internetprojecten, zelfs bij grote organisaties. Het gevolg kan desastreus zijn: alle verwijzingen naar de website leveren foutmeldingen op en de website verliest zijn jarenlang opgebouwde positie in zoekmachines.
Goed voorbeeld:
De Nuffic heeft sinds kort een nieuwe website. Op het moment van schrijven vindt Google nog diverse verouderde URL’s. Deze linken keurig door via 301-redirects naar relevante alternatieven. Zo leidt bijvoorbeeld www.nuffic.nl/nfp door naar studyinholland.nl.
Minder goed voorbeeld:
De gemeente Goes heeft ook sinds kort een nieuwe site. Lang niet alle pagina’s die ik op de eerste pagina’s in Google vindt, werken nog. Het ergste is dat ze niet alleen geen redirect hebben, maar dat er ook geen nette foutmelding wordt getoond. Als ik biijvoorbeeld de url www.goes.nl/inwoner/werk-en-inkomen-vanaf-2015_43584/ wil openen, krijg ik een onduidelijk inlogscherm (voor het cms?) te zien.
Zelf 301 redirects toevoegen
Mijn ervaring bij verschillende organisaties is dat webredacteuren het vaak gedoe vinden om een redirect te regelen. Ze moeten hiervoor een verzoek indienen bij de webbouwer of de ICT-afdeling. Vaak is dit dan pas na 2 weken geregeld.
Als je geregeld redirects nodig hebt, zou het fijn zijn als je dit zelf kunt doen. Bij voorkeur niet door zelf code toe te voegen aan bijvoorbeeld een .htaccess-bestand, dat is risicovol als je hier geen ervaring mee hebt.
Vraag eens aan je webbouwer of het mogelijk is een functionaliteit aan het CMS toe te voegen waarmee je eenvoudig zelf redirects kunt aanmaken. Voor open source systemen als WordPress en Drupal bestaan hiervoor al plugins en modules, zoals Simple 301 Redirects en Redirect. Hierbij hoef je alleen de adressen van de oude en de nieuwe pagina in te vullen.
Vriendelijke foutmeldingspagina
Is het technisch niet mogelijk om 301-redirects te realiseren? Zorg dan dat je bezoekers tenminste op een behulpzame foutmeldingspagina (‘404-pagina’) belanden na het klikken op een verouderde link. Met een vriendelijke excuustekst, suggesties voor veelbezochte content, een zoekfunctie, link naar de sitemap en contactmogelijkheden.