Vermijd locatie-aanduidingen als ‘Kijk in het linkermenu’

‘Kijk in het linkermenu voor meer informatie.’ Of: ‘Neem contact op via de knop rechts onderaan de pagina’. Zulke formuleringen, waarbij verwezen wordt naar een locatie elders op je webpagina, kom ik helaas nog vaak tegen op websites.

‘Kijk in het linkermenu voor meer informatie.’ Of: ‘Neem contact op door op de blauwe knop Contact rechts onderaan de pagina te klikken’. Omslachtige formuleringen, waarbij je je bezoekers vraagt om elders op een webpagina een link op te sporen. Helaas kom ik zulke aanduidingen nog vaak tegen op websites.

Misschien komt deze afwijking voort uit beperkingen van het cms. Of gewoon uit luiheid van de webredacteur. Er zijn echter minstens 3 goede redenen om dit te vermijden in je content.

Waarom linkt TPK de onderwerpen niet in de content?
Waarom linkt TPK de onderwerpen niet in de content?

1. Je bezorgt je sitebezoeker onnodig werk

Zijn blik was gericht op de content, nu moeten zijn ogen afdwalen naar een andere plek op de pagina. Dit haalt hem uit zijn flow. Bij een uitgebreid menu moet hij turen om de juiste links te vinden.

Ook is een term als ‘linkermenu’ erg vanuit de maker van de site gedacht. Minder ervaren bezoekers zullen zich even afvragen wat ermee wordt bedoeld. Bovendien worden je zinnen complexer van formuleringen als ‘via de links in het linkermenu leest u meer over…’.

Screenshot website Consuwijzer
Consuwijzer legt uit waar je alle links kunt vinden

Voorbeeld: de website van ConsuWijzer bevat een pagina Over deze site. Hierop staat de tekst: Rechts bovenaan de homepage vindt u de link ‘over ons’. Dat klinkt bijna als een speurtocht! Gelukkig staat de directe link ook vlak onder de tekst. Daardoor kun de aanduiding ‘Rechts bovenaan de homepage..’. hier beter weglaten.

2. Content staat niet altijd op dezelfde plek

Steeds meer websites hebben een andere weergave per apparaat en/of schermgrootte . Op een mobiel of tablet hebben veel responsive websites bijvoorbeeld geen menu aan de linkerkant. Het menu staat dan of bovenaan (verstopt achter een ‘hamburgericoon’) of geheel onderaan.

website ooststellingwerf desktop
desktopweergave website Ooststellingwerf

Neem de website van gemeente Ooststellingwerf. In de content wordt verwezen naar het linkermenu voor ‘verdere onderwerpen’.

Website gemeente Ooststellingwerf mobiele weergave
mobiele weergave website Ooststellingwerf

Echter, in de mobiele weergave staat het submenu geheel onderaan. In de tekst staat echter toch: ‘Kijk in het linkermenu voor meer informatie’. Aangezien de onderwerpen toch al in de content zijn opgesomd, is het een kleine moeite om ze hier ook klikbaar te maken.

3. Niet voor iedereen zijn boven, onder, links en rechts duidelijk

Neem bijvoorbeeld bezoekers met een (visuele) beperking, die software (zoals een screenreader) gebruiken om de inhoud van een webpagina laten voorlezen. Zij doorgronden minder makkelijk welke links je bedoelt met die in het linkermenu. Vaak slaan zij het menu ook over. Met hun software kunnen zij vaak wel een overzicht opvragen van alle links in de content.

kampen-website-afval
Kampen stuurt je voor de echte content naar het linkermenu

Dus: plaats je links in de content

Plaats links naar relevante content dus gewoon in je ‘bodytekst’, al is dat iets meer werk. Bij voorkeur in de lopende tekst, desnoods via een rijtje links onderaan de content. Het is niet erg als je hiermee je submenu herhaalt.

creenshot website gemeente Epe
‘Informatie over beleid en projecten’? Lekker informatief

Dit geldt ook voor overzichtspagina’s die vooral uit verwijzingen naar onderliggende pagina’s bestaan. In een al wat ouder artikel stelt usability-expert Karl Gilis zelfs dat je op zo’n pagina je submenu beter kunt weglaten. En dat een algemene ‘blabla-tekst’ als enige content onzinnig is.