De meeste WordPress-websites hebben standaard een sidebar met widgets erin. Dit zijn kleine blokjes content die bijvoorbeeld een lijstje met recente berichten, contactinformatie of links naar social media bevatten. Met een paar eenvoudige plugins kun je veel meer met je widgets doen!
NB: bij onderstaande tips ga ik uit van een eigen WordPress-installatie, niet van een website die draait op wordpress.com.
Bepaal zelf welke widgets op welke pagina staan
De opzet van WordPress is simpel. Je hebt een sidebar. De widgets die je eraan toevoegt, worden op al je pagina’s getoond. Maar wat nu als je meer flexibiliteit wilt? Bijvoorbeeld als je zo min mogelijk afleiding op je landingspagina wilt? Of als je per dienst andere contactinformatie wilt tonen?
Je kunt met verschillende sidebars en aparte paginatemplates gaan werken. Maar voor een kleine site is dat wat over the top. Met de handige plugin Display Widgets kun je aangeven op welke pagina een bepaalde widget moet worden getoond. Of op welke juist niet. Dit gaat heel makkelijk, met de checkboxes die je na activeren onder elke widget ziet. Je selecteert een of meer pagina’s of paginatypes (bijvoorbeeld blogberichten of archiefpagina’s). Daarboven kies je voor ‘Toon op geselecteerde pagina’s’ of ‘Verbergen op geselecteerde pagina’s’.
Een alternatieve widget hiervoor is Widget Logic. Hiermee bereik je hetzelfde, maar de logica geef je aan via de ‘conditional tags’ van WordPress. Bijvoorbeeld met is_page( 42 )
als een widget alleen op de pagina met ID ’42’ moet komen.
Tekst in je widgets makkelijk opmaken
Het meestgebruikte widgettype is waarschijnlijk ‘Tekst’. Hierin kun je alleen platte tekst zetten. Wil je links of een plaatje toevoegen? Dan moet je html-code gebruiken. Zou het niet handig zijn als je de tekst in een widget net zo makkelijk kunt bewerken als een pagina?
Dat kan bijvoorbeeld met de plugin Black Studio TinyMCE Widget. Deze plugin voegt een extra type widget toe, namelijk ‘Visuele bewerker’. Voeg deze toe aan je sidebar en je kunt de inhoud eenvoudig opmaken (WYSIWYG).
Een andere optie is de plugin WYISWYG Widgets. Deze voegt widgets toe als een apart post type, op hetzelfde niveau als Pagina’s en Berichten. Dit kan handig zijn als je redacteuren widgets wilt laten bewerken, zonder dat ze toegang hebben tot het onderdeel Weergave, waar de widgets normaal onder staan.
PHP-code in een widget gebruiken
Ben je niet bang om je handen vuil te maken aan code? Dan vind je het misschien een beperking dat je geen queries in een widget kunt toepassen. Behalve als je een plugin als PHP Code Widget activeert.
Je krijgt dan een extra type widget tot je beschikking, een ‘PHP Code Widget’. Hierin kun je bijvoorbeeld een extra loop plaatsen. Als je onderstaande code in je php-widget plakt, worden 2 willekeurige berichten uit de categorie ’testimonials’ in je sidebar getoond.