WordPress is een razendpopulair CMS, want het is gratis én open source. Omdat je er zoveel zelf aan kunt veranderen, liggen er ook risico’s op de loer. Zo kunnen jouw goedbedoelde aanpassingen ervoor zorgen dat je site opeens niet meer werkt. Is je website essentieel voor je onderneming? Vermijd dan stress met deze tips.
- Gebruik de laatste versie van WordPress
- Update WordPress én plugins geregeld
- Maak regelmatig back-ups
- Gebruik betrouwbare plugins
- Vormgeving aanpassen? Maak een child theme
- Ontwikkel eerst lokaal
- Hou een logboekje bij
1. Gebruik de laatste versie van WordPress
In elke versie van WordPress worden er fouten opgelost en functies toegevoegd die het beheer makkelijker maken. Gebruik daarom de nieuwste versie van WordPress (op het moment van schrijven versie 3.2.1). In je Dashboard kun je rechts onderin zien welke versie je hebt.
Tip: er is ook een Nederlandse versie van WordPress. Hierin is niet alleen de beheeromgeving in het Nederlands, maar ook de teksten aan de ‘voorkant’, zoals ‘reacties’ in plaats van ‘comments’.
Sommige hosts bieden een WordPress-installatie in één klik aan. Dat bespaart tijd, maar check wel of het de meest recente versie is.
2. Update WordPress én plugins geregeld
Regelmatig verschijnen er updates van WordPress. Vaak kleinere tussentijdse updates, bijvoorbeeld om een veiligheidsprobleem te verhelpen. Een à twee keer per jaar verschijnt er een echt nieuwe versie, steevast genoemd naar een jazzmuzikant.
Ook van plugins worden geregeld nieuwe versies uitgebracht. Soms werkt een plugin niet meer na een update van WordPress. Hou daarom in de gaten of er nieuwe versies zijn.
Het Dashboard van WordPress helpt je daarbij. In het linkermenu staat een getalletje achter Updates als er nieuwe versies zijn van WordPress en/of plugins. Klik op Updates om de details te zien en eventueel direct te updaten.
3. Maak regelmatig back-ups
Deze tip geldt natuurlijk voor elke site. Stel dat er iets mis is met je site of je host is toch niet zo betrouwbaar, heb je altijd een reservekopie die je terug kunt zetten. WordPress bestaat uit twee onderdelen: mappen met bestanden waarin ondermeer je templates, plugins en plaatjes staan, en een database met alle content (zoals teksten en reacties).
De bestanden kun je eenvoudig naar je eigen pc kopiëren, met een ftp-programma zoals Filezilla. Doe dit periodiek én voor en na grote wijzingen. Voor meer technisch georiënteerde gebruikers zijn er ook geautomatiseerde oplossingen.
Voor een back-up van de database bestaan meerdere plugins, zelf gebruik ik WordPress Database-Backup. Daarbij kun je kiezen of je de back-up wilt downloaden of naar jezelf wilt mailen. Ook kun je een periodieke back-up instellen, bijvoorbeeld wekelijks.
4. Gebruik betrouwbare plugins
Inmiddels hebben WordPress-adepten ontelbare plugins ontwikkeld. Maar ze zijn niet allemaal even goed of up-to-date. Via de WordPress-site kun je zoeken naar plugins. Je ziet direct of de plugin recent is geüpdatet en of hij goed gewaardeerd wordt door andere gebruikers. Bij de details van een plugin staat ook voor welke WordPress-versie hij geschikt is. Als dit een hele oude versie is, is het gebruik op eigen risico! test plugins bij voorkeur eerst lokaal (zie tip 6).
5. Vormgeving aanpassen? Maak een child theme
Standaard komt WordPress met enkele themes, die de vormgeving bepalen via templates en stylesheets. Een voorbeeld is Twenty Ten. Er zijn talloze andere themes die je kunt toevoegen, zowel gratis als betaalde themes.
Misschien wil je een bestaand theme aanpassen om je site een persoonlijk tintje te geven. Je kunt direct in de templates van het theme gaan wijzigen. Beter is het om een zogenaamd child theme te maken. Hiermee voorkom je dat je aangepaste theme wordt overschreven bij een update van WordPress. Bovendien hou je een duidelijk overzicht van wat je aanpast.
In een child theme zet je alleen de aanpassingen die je doet ten opzichte van een bestaand theme. Een child theme bestaat minimaal uit een stylesheet en eventueel ook uit een of meerdere templates en het bestand functions.php. Bestanden en code die je in een child theme zet, overrulen bestanden van het parent theme.
6. Ontwikkel eerst lokaal
Websites kun je het beste eerst offline ontwikkelen en pas online zetten als je helemaal tevreden bent. Anders stel je je bezoekers misschien aan minder geslaagde experimenten bloot. Een WordPress-site kun je echter niet zomaar op je eigen computer openen, omdat het een dynamische site is die gebruik maakt van een database.
Door het gratis pakket XAMPP te installeren, heb je de beschikking over een Apache-webserver en MySQL-database waarmee je een WordPress-site lokaal kunt bekijken. Dit klinkt vrij technisch, maar met dit duidelijke stappenplan vond ik het goed te doen.
Als je alle stappen hebt gevolgd, kun je je site offline bekijken en naar hartelust bewerken. Ben je tevreden over een aanpassing, kun je deze ook op je ‘live-site’ doorvoeren.
Een alternatief kan zijn om online een testomgeving te maken, bijvoorbeeld door een extra installatie van WordPress in een directory die bezoekers niet kunnen zien.
7. Hou een logboekje bij
Uit ervaring weet ik dat ik soms aanpassingen doe waarvan ik later het nut niet meer weet. Waarvoor diende die regel code nou? Welke functie heeft die plugin precies? Als je een lijstje bijhoudt met wanneer je welke aanpassing om welke reden hebt gedaan, kan je dat later veel gepuzzel schelen.
Natuurlijk is dit geen uitputtend overzicht lijst. Zo heb ik het nog niet over veiligheid gehad. Maar bovenstaande tips helpen je zeker op weg naar stressvrij WordPress-gebruik.