RTL heeft de uitzendrechten bemachtigd voor de film Der Untergang, die vast ergens begin mei op de buis komt. Op 21 december (gezellig, zo vlak voor kerst) zendt de omroep al de Making of uit van deze ongekend succesvolle Duitse film. Na de ondergang van het communisme in ‘Goodbye Berlin’ trekt ook de ondergang van het nationaal-socialisme volle zalen.
Ik vond het absoluut een boeiende film over de laatste dagen van Hitler en de zijnen in de Berlijnse bunker, waarin Der Führer uitstekend wordt neergezet door acteur Bruno Ganz. ‘Der Untergang’ blijft ruim 2,5 uur lang beslist meeslepend, hoewel de afloop van deze realistische film natuurlijk op voorhand bekend is. Maar de thematiek is dermate fascinerend dat films en boeken over Hitler en het nazisme niet snel gaan vervelen.
Vooral in Duitsland kreeg de film kritiek, omdat men vindt dat Hitler te menselijk geportretteerd wordt. Wim Wenders verweet de filmmaker bijvoorbeeld dat de daden van Hitler en zijn handlangers niet scherp genoeg veroordeeld worden.
Persoonlijk vind ik dat je het oordelen best aan de kijker zelf mag overlaten. De verontschuldigende verklaring van Hitlers secretaresse Traudl Junge op het eind (“Ich hätte es wissen sollen”) vond ik al wat geforceerd. Bovendien, veel sympathie zullen mensen toch niet hebben voor bijvoorbeeld mevrouw Goebbels, die in de meest schokkende scène de hoofdrol vertolkt. Zij vergiftigt haar zes kleine kinderen, omdat zij het niet over hart kan verkrijgen dat zij in een wereld zonder nationaal-socialisme zullen opgroeien. Natuurlijk zitten er ook karakters in de film die wel sympathie opwekken, zoals de ‘onschuldige’ secretaresse Traudl of de bevlogen arts die nog mensenlevens probeert te redden. Het is dan ook een film, geen documentaire.
En Hitler te menselijk? OK, tegenover vrouwen is hij hoffelijk en hij is gek op z’n hond. Maar wat dan nog? Hij is genadeloos tegenover al zijn medewerkers, hij twijfelt geen seconde om generaals te laten fusilleren. Voor het gewone volk heeft hij geen greintje medelijden, ze verdienen het om meegesleept te worden in de ondergang. De film laat ook mooi zien dat hij steeds waanzinniger wordt en op het laatst nog denkt dat niet-bestaande Duitse legereenheden de Russen in de pan zullen hakken. De ‘echte’ Hitler is nauwelijks normaler dan de Hitler die Charlie Chaplin neerzette in The Great Dictator.
2 reacties
Hij gaat hier pas vanaf 15 maart 2005 draaien, dus ik moet nog even geduld hebben. Maar het is (ook na jouw reaktie) zeker en film die ik wil gaan zien.
Ik vond de film waanzinnig goed! En ik moet zeggen dat ik toch zelfs een greintje medelijden met die man ging voelen. Alsof de geschiedenis met hem aan de loop was gegaan, in plaats van andersom. Prachtig zoals je ook bij Hitler de aftakeling ziet (steeds meer gebogen houding, steeds gekker in zijn plannen, steeds grauwer in zijn gezicht). En de gruwelijkheid van het vergiftigen doet me nog kippenvel krijgen!