Eenheid, recht en vrijheid

Singst du mit? Op de radio hoorde ik van de week een straatonderzoekje, waaruit bleek dat de meeste Nederlanders het Duitse volkslied niet herkenden. Zo dachten veel mensen ten onrechte de Engelse hymne te horen. Als u zich nog wilt voorbereiden voor vanavond, zo klinkt het ´Deutschlandlied´. Dit volkslied heeft overigens een roerige geschiedenis.

De tekst van het lied werd in 1841 geschreven door de dichter Hoffmann von Fallersleben, waaraan een melodie van Haydn werd gekoppeld. Het lied werd symbool voor eenheid en vrijheid, in een land dat nog versnipperd was in vele vorstenstaatjes. Onder de nazi´s bleef alleen de eerste strofe bestaan, die begint met ´Deutschland, Deutschland über alles´, gekoppeld aan het Horst Wessellied.

De geallieerden verboden na 1945 beide liederen. Toen de BRD in 1949 ontstond, was er discussie over wat het volkslied zou moeten worden. Hoewel bondspresident Heuss een nieuw volkslied voorstelde, besloot men uiteindelijk om voortaan alleen de derde strofe van het ´Deutschlandlied´ te spelen bij plechtigheden, dat begint met ´Einigkeit und Recht und Freiheit´. Na de Duitse eenwording werd deze derde strofe ook de hymne voor het hele Duitse volk.