Hemelvaartsdag, tijd voor de jaarlijkse traditie: de boekenmarkt op het Lepelenburg. Georganiseerd door de Lionsclub Utrecht om geld te vergaren voor een wisselend goed doel. Aangezien ik er al ’s ochtends was, miste ik de vaste middagstunt. Dan kun je voor een klein bedrag een tasje kopen en die helemaal volladen. Nu kocht ik ‘losse’ boeken tegen eenheidsprijzen.
De kramen zijn grof gesorteerd op genre en grootte, dus het is flink snuffelen, precies wat ik leuk vind. Voor minder dan 10 euro nam ik tien uiteenlopende boeken mee. Allereerst twee Nabokovs. Over Lolita hoeft naturlijk niet veel gezegd te worden. Lolita, licht van mijn leven, vuur van mijn lendenen. Ik heb pas een versleten Engelse pocket weggedaan, maar het is wel een klassieker die je in de kast hoort te hebben. Mijn aanwinst is een uitgave van Omega Boek, dat zich tegenwoordig schijnt toe te leggen op zelfhulpboeken.
Verder kocht ik van Vladimir Nabokov het wat minder bekende Het ware leven van Sebastian Knight (De Boekerij), het eerste boek dat hij in het Engels schreef. Volgens de achterflap een van zijn meest ‘leesbare’ boeken, met een ‘echt-Nabokoviaanse vermenging van autobiografische en fictieve elementen’.
Van Elfriede Jelinek nam ik De pianiste (Van Gennep, 1989) mee. Een ‘even honend als schrijnend boek over muziek, de vrouw en de liefde – of misschien wel over Oostenrijk’. De verfilming met Isabelle Huppert vond ik in ieder geval intrigerend. Sinds Jelinek in 2004 de Nobelprijs voor de Literatuur werd toegekend, was ik al van plan eens iets te lezen van deze ‘controversiĆ«le’ Weense schrijfster.
Heel wat anders: Arbeidsvitaminen (De Bezige Bij, 1987) van het (nog jeugdige) duo Martin Bril en Dirk van Weelden. Deze dikke bundel bevat het ‘ABC van Bril & Van Weelden’, van Aanbieding tot Cynisme. In allerlei tekstsoorten behandelen zij de onderbroek van Harry Mulisch, een zomerse middag in Appelscha, het horloge van Bhagwan en tientallen andere belangwekkende thema’s.
Wat minder luchtig: Karin Spainks De dood in doordrukstrip (Nijgh & Van Ditmar, 2002). Hierin verkent Spaink “dilemma’s en paradoxen over dood, euthanasie en zelfmoord”. Wetenschappelijke onderzoeken komen aan de orde, maar ook eigen experimenten met bijvoorbeeld het bestellen van dodelijke medicijnen op internet.
Zoals gezegd scoorde ik tien boeken, een beschrijving van de overige vijf volgt in een volgend stukje.