Ooit werden kranten gevuld door journalisten, fotografen en andere specialisten. De doorsnee lezer kon zijn ei kwijt in de ingezondenbrievenrubriek. Tegenwoordig vervagen de grenzen steeds meer. Ten eerste die tussen professionals en amateurs: de media maken steeds vaker gebruik van burgerjournalisten. RTV Utrecht gaat hierin mee: voor de nieuwe site unieuws.nl “mogen inwoners van de provincie voortaan zelf bepalen wat het belangrijkste nieuws is in hun woonplaats”.
In eerste instantie staat de site in het teken van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Elke gemeente krijgt op de website haar eigen discussieplatform. De site is niet bedoeld voor tijdelijk gebruik: “Na de verkiezingen kunt u nog steeds uw nieuws posten op Unieuws.nl. […] U bepaalt uw nieuws van de dag.” Een democratisch initiatief natuurlijk, en ongetwijfeld minstens zo betrouwbaar als Wikipedia.
Ten tweede verdwijnt de grens tussen schrijvende en fotograferende pers. Dagblad De Gelderlander gaat experimenteren met het laten maken van foto’s door niet-beroepsfotografen. Redacteuren gaan zelf fotograferen, al dan niet na het volgen van een basiscursus persfotografie. Volgens de hoofdredacteur heeft dit niets te maken met bezuinigingen, maar “omdat de algemene teneur is dat journalisten zich multidisciplinair dienen te ontwikkelen.” Ook gaat de krant meer ingezonden foto’s van lezers plaatsen, iets waar het AD/Utrechts Nieuwsblad al een dagelijks een pagina mee vult. Hoofdredacteur Louis van de Geijn van De Gelderlander: “Ik kan me goed voorstellen dat deze experimenten beroepsfotografen onrustig maken.” Ter geruststelling zegt hij: “In het gunstigste geval ontdekken we dat er een aanvullend foto-aanbod ontstaat waarmee we de lezer een betere krant kunnen bezorgen”. Ideetje: kunnen kranten niet bij artikelen automatisch de interessantste foto’s van Flickr over dat onderwerp opnemen?
Frits van Exter, hoofdredacteur van Trouw, gelooft in zijn beschouwing Burger als journalist, journalist als burger niet dat professionele journalisten op korte termijn overbodig worden. “”De vraag is hoe massamedia een fragmentariserende samenleving kunnen bedienen. Naast burgerzin denk ik dat juist ook meer vakmanschap nodig is. Dat blijkt ook uit het opinie-onderzoek, dat wij vorig jaar uitvoerden en het tv-programma ?De leugen regeert? onlangs herhaalde: de betrouwbaarheid van media is een groot goed en 58 procent van de ondervraagden wil meer feitelijke, professionele, onderzoeksjournalistiek.”
Ook Martin Sommer van de Volkskrant is van mening dat zijn krant bestaansrecht heeft door gezag en kwaliteit: “In plaats van meedobberen op de stroom van journalistieke zelfflagellatie moeten wij meer dan ooit ergens voor staan – voor kwaliteit. Als het aan mij ligt zijn de berichten over onze dood schromelijk overdreven.”