De Britse fotograaf James Mollison was uitgenodigd door Fotodok om zijn werk te praten. Morrison denkt niet in individuele foto’s maar in boeken. Hij heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met uiteenlopende thema’s: mensapen, een drugsbaron en fanatieke muziekfans.
Voor een intiem gezelschap in een lokaal van de HKU vertelde Mollison eerst over James & Other Apes. Een artikel over de gelijkenis tussen apen en mensen was voor hem de aanleiding om gorilla’s, chimpansees en oerang-oetangs te portretteren op een menselijke manier, door paspoortfoto’s die gedetailleerde gelaatstrekken tonen. Een actuele invalshoek in het Darwin-jaar…
De apenportretten zijn gebundeld in het boek James and other Apes (uitgave Chris Boot, 2006). Daarnaast hangen er afdrukken in Galerie Flatland en zijn er posters verspreid door Utrecht.
Het was nog een hele toer om de apen te laten poseren, maar Mollison wekte het vertrouwen van de dieren door ze eerst als een soortgenoot te vlooien. De kiekjes van de ‘making-of’ waren erg amusant. Helaas zit er ook een minder vrolijke kant aan dit project, want de meeste apen die Mollison portretteerde in opvangplekken hadden een erbarmelijke periode in gevangenschap achter de rug.
Een ander ambitieus project van Mollison was een lijvig boekwerk over de Columbiaanse drugsbaron Escobar. Aanvankelijk had hij het ideee wat gebouwen te fotograferen die een rol hadden gespeeld in het kartel van Medellín en aanverwanten. Bij toeval stuitte Mollison echter op bijzonder beeldmateriaal over Escobar. Dit bracht hem op het idee om meer vintage beelden te verzamelen. In samenwerking met een journaliste die de begeleidende teksten schreef, ontstond een kleurrijke bloemlezing, die Escobar laat zien als gewelddadige gangster maar ook als familieman. Vooral de omvang van zijn imperium, zijn onwaarschijnlijke inkomsten en de ongestoordheid waarmee hij jarenlang kon opereren, wekken nog altijd verbazing.
(The Memory of Pablo Escobar, Chris Boot, 2007)
Een heel ander onderwerp (misschien meer verwant met de apenserie) waar James Mollison zich tussen 2004 en 2008 op stortte, is de fanatieke muziekfan. Zo iemand die niet alleen alle concerten bezoekt, maar er het liefst ook zo uitziet als zijn idool. Het effect is vooral leuk als je dergelijke fans op een rijtje naast elkaar zet. De concerten die Mollison afliep zijn heel divers: van The Sex Pistols tot Bob Dylan, van Motorhead tot Dolly Parton en van de Spice Girls tot P Diddy (zie voor voorbeelden deze fotogalerij, of neem een kijkje in Galerie Flatland). Het boek The Disciples verscheen in 2008 bij Chris Boot.
Het effect deed me overigens sterk denken aan het Nederlandse project Exactitudes, dat ook rijen ‘soortgenoten’ naast elkaar afbeeldt. Mollison vertelde dat hij tijdens het werken aan zijn boek achter het bestaan van Exactitudes kwam. Even zonk hem de moed in de schoenen, maar uiteindelijk vond hij The Disciples toch genoeg afwijken om zijn project te voltooien.