Nu op de salontafel

Euro Deco Omdat ik onlangs jarig was, mocht ik van mijn werk een cadeau uitzoeken. Dus toog ik met mijn gulle werkgever (en haar portemonnee) naar de boekhandel. Waar anders kun je een mooi boek uitzoeken dan bij de Erven J. Bijleveld (sedert 1865). Zo’n ouderwetse boekhandel met hoge donkerbruine kasten.

Een niet te grote winkel, waar je het gevoel hebt dat elk boek door een strenge ballotagecommissie wordt gekeurd voor toelating tot het tijdloze bastion. Het literaire aanbod bij Bijleveld is solide, maar ze hebben vooral een fraai aanbod aan oogsnoep op het gebied van geschiedenis, reizen en kunstboeken. Ik voelde me als een kind dat voor het eerst in een snoepwinkel komt. Met mijn ogen dicht trok ik een dik boekwerk van een hoge plank. Door de geur en hoe de pagina’s aanvoelden, wist ik dat ik een goede keuze had gedaan.

Utrecht Jaarbeurs London Underground

Euro Deco heet het lijvige plaatjesboek. Uitgegeven door Thames & Hudson, samengesteld door Steven Heller and Louise Fili. 1800 gram, 500 pagina’s, meer dan 2000 illustraties. Om de flaptekst te citeren: “A wide-ranging compilation of Art Deco graphics from six European countries, Euro Deco assembles a wealth of alluring and sophisticated design from an extraordinary period of creative vitality and political turmoil.”

Radio Barcelona LUX - wie neu

Prachtige grafische hoogstandjes uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië én Nederland, uit een tijd (jaren ’20 t/m ’40) waarin kunst en reclame nog een twee-eenheid waren. Zelfs voor de decoratie van een luciferdoosje werd nog een vernieuwende kunstenaar in de arm genomen. Veel van de elegante ontwerpen doen nog altijd modern aan, met strakke lijnen, gestileerde afbeelingen en heldere typografie. Een heerlijk salontafel-bladerboek. Elke keer dat ik het opensla, mag ik van mezelf maar een paar pagina’s bekijken. Genieten mag, maar met mate.