Op het juiste moment op de juiste plaats

Meestal leidt een rondje zappen slechts tot schuldgevoel over de verkwanselde tijd. Donderdag zag ik bij toeval een echt boeiend programma op Canvas: een aflevering van The genius of photography, een documentairereeks over 170 jaar fotogeschiedenis, gemaakt door BBC Four. Het thema van deel drie was ‘The right place, the right time?’. Natuurlijk werd het moment decisif van Cartier-Bresson prominent behandeld, verder was er veel aandacht voor foto’s in oorlogstijd.

Behalve Robert Capa (beroemd om zijn D-Day foto’s) kwamen de nodige fotografen aan de orde die nieuw voor me waren. Zoals Tony Vaccaro, een soldaat die zijn negatieven ontwikkelde in legerhelmen met chemicaliën die hij vond in een gebombardeerde fotozaak. Zijn boek Entering Germany zou ik graag eens willen bekijken. Ook bijzonder: de Poolse ghetto-foto’s van Henryk Ross, die zowel de nazi-terreur als het soms best vrolijke dagelijks leven van de joodse gemeenschap in beeld bracht. De aflevering liet ook zien hoe fotografen omgingen met dramatische gebeurtenissen als Hiroshima. Vaak was het niet nodig om slachtoffers in beeld te brengen om de impact duidelijk te maken.

Intrigerend vond ik het levenswerk van Magnumfotograaf W Eugene Smith, die in drie jaar ca. 17.000 foto’s van Pittsburgh in de jaren ’50 maakte, maar die nooit naar zijn zin kon publiceren. Tot slot was er aandacht voor de reizende expo The Family of Man, waarvoor Edward Steichen 503 foto’s uitkoos die alle aspecten van het menselijk leven tonen. Deze humanistische expo opende in 1955 met veel succes in New York en is nu permanent te zien in Clervaux.

De eerste twee delen van deze reeks heb ik dus gemist, maar er komen er nog drie (op Canvas donderdag 22:05 uur). Op YouTube zijn ook de nodige fragmenten te vinden.