Tijdens m’n vorige bezoek aan Amsterdam-Noord (voor een geslaagde voorstelling in het M-Lab), nam ik een boekje met een fietsroute (‘Ontdek de Noordelijke IJ-oever’) mee. Eindelijk kwam het ervan dit steeds hipper wordende gebied nader te verkennen. Dus namen we gewapend met OV-fietsen de pont naar de voormalige NDSM-werf.
Hier bezochten we eerst een flinke buitenvlooienmarkt bij de IJ-hallen. Qua spullen zag ik weinig bijzonders, maar wel leuk om in deze industriële omgeving / artistieke broedplaats rond te struinen. Daarna een tussenstop bij de IJ-kantine, waar het prachtige uitzicht de minder bijzondere keuken compenseert. Vlakbij bekeken we de vrolijk gekleurde wooncabines voor studenten en het imposante nieuwe kantoorgebouw op een oud kraanplatform, waar ondermeer IdtV is gevestigd.
Tijd om de fietstocht uit het boekje te vervolgen, die we in omgekeerde volgorde aflegden. Langs de lange Klaprozenweg zijn vooral bedrijventerreinen gevestigd. Onverwacht stuitten we op een ‘bezienswaardigheid’ die niet in de routebeschrijving stond, namelijk het recent afgebrande Leen Bakker-filiaal. Dat zag er behoorlijk zwartgeblakerd en indrukwekkend uit.
De tocht voerde ons verder langs een paar fraaie schoolgebouwen in Amsterdamse School-stijl en twee gerenoveerde arbeiderswijkjes. Een interessant punt van de route vond ik de ‘poortwoning’, het enige overblijfsel van het Asterdorp. Dit was een woonoord voor ‘moeilijke gezinnen’, gebouwd in de jaren ’20 met een hoge muur eromheen. In de oorlog bood het onderdak aan vluchtelingen uit Rotterdam en later werden hier Duits-joodse families gevangen gezet.
Een kleurrijk gebied op de Noordelijke IJ-over is bedrijventerrein Buiksloterweg. De traditionele industrie maakt hier steeds meer plaats voor kleine creatieve bedrijven. Een nogal rommelig gebied, zoals je niet vaak meer ziet in ons volgeplande land. Ik hou wel van dit soort ‘rafelranden van de stad’. Uiteindelijk kwamen we bij het vertrekpunt van het Buiksloterwegveer aan. Helaas kwam er net een veer aan, want het terras van Cafe De Pont zag er aantrekkelijk uit. Dat bewaar ik dan maar voor een volgende keer, want er zijn nog veel meer fiets- en wandelroutes in Amsterdam-Noord.