De Rabobank heeft een nieuw tv-spotje. Het personage Jochem de Bruin, dat we kennen uit vorige hilarische commercials, wil de scheepswerf van zijn vader niet overnemen. Dus besluit pa de werf te verkopen. Vader en zoon rijden naar Utrecht, naar de bank. Ze stoppen in de Lange Nieuwstraat. Pa stapt uit en loopt naar het bankkantoor.
Zoonlief roept hem iets na van: “wist je dat de helft van de vermogende Nederlanders bij de Rabobank bankiert?” Pa stapt weer in en zegt: “Je dacht toch zeker niet echt dat ik naar een andere bank ging?”. Tot zover de verrassende clou. De lokatie waar de spot is opgenomen, is vast gekozen vanwege het monumentale karakter van het Museumkwartier. Het kantoor van pa’s zogenaamde nieuwe bank bevindt zich naast het Centraal Museum. In werkelijkheid zit hier helemaal geen bank. Integendeel, de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude is een charitatieve instelling.
In 1754 overleed Maria Duyst van Voorhout, een verlichte dame. In haar testament stond dat haar forse nalatenschap moest worden aangewend voor het onderwijzen van talentvolle weeskinderen. In Delft, Den Haag en Utrecht ontstonden Fundaties die haar naam droegen.
Vanaf eind negentiende eeuw ging de Fundatie zich erop toeleggen om zowel voor jongens uit het kinderhuis als voor jongens uit gebroken gezinnen voortgezet onderwijs mogelijk te maken. Tot midden 20e eeuw waren de leerlingen vaak in het gebouw van de Fundatie geïnterneerd.
Tegenwoordig verstrekt de Fundatie toelagen aan jongeren (jongens en meisjes) die door bijzondere omstandigheden niet in staat zijn hun opleiding aan het Hoger Beroepsonderwijs of aan de Universiteit zelf te betalen. Ook worden er beurzen verstrekt aan bijzonder begaafde leerlingen voor een studie in het buitenland.
Om de doelstelling te kunnen uitvoeren en om het onderhoud van het prachtige gebouw te bekostigen, heeft de Fundatie van Renswoude, die vorig jaar 250 jaar bestond, niet meer genoeg aan haar eigen vermogen. Daarom vindt er tegenwoordig ook fondsenwerving plaats. Hopelijk is de Rabobank met haar vermogende klanten een gulle donateur.